Podzim v šálku čaje

V odbobí kolísání teplot a prvních mrazivých rán je organismus náchylnější k nachlazení. Podzimní zahrada ale ještě nespí, stále nabízí čerstvé suroviny k přípravě čajů vhodných pro toto období. A pokud nemáte zahrádku, stačí se projít někam do přírody. Věřím, že i tam najdete, co Vaše tělo nyní ocení.

tee-1698288_1280

Podzim je čas dozrávání některých plodů, týká se to zejména šípků, hlohů, trnek, které čekají na první mrazíky. Už teď se ale dají sesbírat po pár kuličkách do čajů. Hloh výborně přispívá k posílení činnosti srdce, zlepšuje krevní oběh, reguluje únavu a vyčerpanost. Šípek je zase zdrojem vitaminu C, který je prevencí k nachlazení, horečkám, také má močopudné vlastnosti (pročištění a léčba močového ústrojí a ledvin). Taktéž plody trnky jsou zdrojem vitaminu C, působí příznivě na trávení, ale velmi opatrně s jejich množstvím :-) kvůli trpké a kyselé chuti.

crataegus-4026310_1280

Z divokých rostlin stále roste a kvete sléz (protizánětlivá bylina k léčbě sliznic), lze najít nové mladé listy jitrocele (dýchací cesty, čištění krve), řebříčku (všestranná bylina, protizánětlivá, zklidňující), pěťouru (podpora metabolismu, posílení imunity), kontryhele (gynekologické potíže, při svalové slabosti), lnice (protizánětlivá bylina, zklidnění žlučníku a žaludečních potíží) a mnoho dalších rostlin.

Využijte chvilky, kdy slunce ještě svítí a dodává dost sil pro rostlinky. Natrhejte čerstvé lístky, dejte do konvičky s horkou vodou a vychutnávejte si čaj s čerstvými silicemi v tomto podzimním čase. Prospěje to tělu i duchu.

Pěkné podzimní dny :-)