Páteční gastrospeciály v Bistru #nakolejich - Třemešná

Páteční odpoledne v sezóně parního vlaku v depu znamená mnoho práce pro ty, kteří se starají o jednu z největších (ne-li největší) turistickou atrakci Osoblažska - výletní parní vlak na úzkorozchodné trati Osoblažka. Už v pátek začínají přípravy na víkendové jízdy a to se týká celého vlaku - lokomotivy, zásoby uhlí a vody, čištění vagónků, programu... ale i naskladňování gastro vozu - Pivního vagonu, aby bylo po cestě co pít a jíst. Pivní vagon a gastro na parním vlaku je naše starost a tak se připravujeme pokudmožno vždy včas. Při zásobování jsme si občas otevřeli dveře, pustili hudbu a sem tam někomu načepovali pivko, podali nějaké nealko... A jednou, při soukromém rautu, se začali venku objevovat zvědaví lidé, že by si něco dali. Měla jsem zrovna raut připravený z lokálních specialit na přání a vydala pár ochutnávek. Tak jsme si s lidmi popovídali, poseděli a zformovala se myšlenka pravidelného setkávání v pátek u dobrého jídla a pití v krásném originálním prostoru dobových vagónků.

pivni vagon bistro

Musím s radostí říct, že realita předčila mé představy.  Po prvních pátečních akcích nás těší velký zájem i pozitivní odezva jak na jídlo, tak na místo. Možnost, setkat se přímo s obsluhou lokomotivy parního vlaku, prohlédnout mašinku a poslechnout si, co vše to obnáší, aby vlak vůbec vyjel, je výjimečná příležitost. Proto jsem se rozhodla zachovat tyto páteční akce do té doby, dokud budou lidé chtít a dokud počasí dovolí. Na každý týden budu připravovat osobně nové speciální menu, které bude mít základ v lokálních potravinách místních výrobců. Doplněné bude bio potravinami, (bio) zeleninou a ovocem a dokořeněné samozřejmě našimi originálními kořenícími směsmi.

menu nov

Jak chutnají osoblažské produkty v režii držitele ocenění za "gastro Bylinné kulinářství" (Originální produkt Jeseníky) můžete vyzkoušet každý pátek v Třemešné, tam, kde parní vláčky odpočívají - v depu. Hlavními dodavateli jsou Statek Tichý - obiloviny, mouky; dále Kozí farma Arnultovice, Bio hovězí maso z Jindřichovské farmy An-gus (Regionální produkt Jeseníky), marmelády a zavařeniny - Sladké Osoblažsko, koření a byliny - Bylinkový ranč Majoránek (my), cukrovinky dodává Bezobalový obchod Jinak z Krnova, bio produkty Country life. Co se týče nápojového lístku, tak zde jsou taky zajímaví dodavatelé: Řemeslný pivovar Nachmelená opice, nealko zajišťuje sortiment Kofoly a Birell, káva je z krnovské pražírny Kafein, jsou zde i jiné varianty - ledová káva, pampelišková či spaldová káva, teplé kakao, karobový shake. Dodavatelem alkoholu je Likérka a destilerie Ullersdorf, taktéž držitel ocenění Originální produkt a posledním, který dorazí brzy mezi ostatní bude Šípkové víno z Jeseníku, regionální značka.

Pátky jsou specifické svým originálním Menu a mou osobní obsluhou. V sobotu pak Bistro #nakolejích vyráží se zbytkem soupravy do Osoblahy a zpět, kde zůstává stejný pivní a cofeebar, taktéž alkohol.. a mění se akorát nabídka jídla, které je taktéž z lokálních produktů, ale jen v jiné podobě :) Dle ohlasů ale chuť skvělá také. Vozíme i zmrzlinu zajímavých chutí, tak potěšíme i tímto směrem.

Těším se s Vámi na osobní shledání vždy v pátek, kdy bývám v Bistru osobně. :) Krásné dny z úzkých kolejí přeje Bára